5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse

5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse

Knowledge, Tenisky (Sneakers)

Autor článku je sběratel tenisek, zakladatel magazínu StyleHunter a spoluzakladatel českého webu sběratelů tenisek Sneakers.cz.

V roce 2011 uvedla firma Nike na trh velmi úspěšnou sérii celobarevných modelů Nike Air Max 90 vyrobených pomocí technologie Hyperfuse. Dost možná za jejich popularitou ale nestála samotná legenda v podobě modelu Air Max 90 nebo nová technologie Hyperfuse, ale fakt, že většina kolekce byla vyvedena ve velmi zářivých barvách a jak už to tak bývá, barvy mají úspěch.

A měly ho i v roce 2011. Kolekce se celosvětově téměř ihned vyprodala a až se zpožděním lidem došlo, že vlastně tyhle zářivě barevné tenisky musí mít. A protože byla poptávka, ale nebyla nabídka, vzniklo ideální prostředí pro výrobce padělků.

5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse (http://www.stylehunter.cz) Originální tenisky Nike Air Max 90 Hyperfuse z roku 2011

Stejně to dopadlo i v roce 2013, kdy vyšel „Independence Day“ Pack (4th of July Pack) a v něm model Air Max 90 ve 3 barevných kombinacích (červená, bílá a navy). Boty byly téměř ihned vyprodány a na internetu se rychle začaly objevovat padělky.

5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse (http://www.stylehunter.cz) Originální tenisky Nike Air Max 90 „Independence Day“ Pack (4th of July Pack)

Nosím padělky, no a co?

Za normálních okolností bych řekl, že kupování padělků je čistě problém etiky. V případě tenisek je však etika dost možná až na posledním místě. Za mnohem větší zlo považuju:

1) Mizerná kvalita zpracování a žádná záruka za dost peněz

Kolují fámy, že padělky se vyrábí ve stejné továrně jako originální boty a že jsou kvalitou srovnatelné s originály. Je to lež!

Nevím, jestli tyhle fámy vypouští sami padělatelé, ale každý kdo kdy viděl takový padělek airmaxů nebo měl to štěstí ho držet v ruce, ten rozdíl pozná na první pohled.

Mizerná kvalita zpracování, všude vytékající lepidlo, špatně tvarované části boty včetně křivého Swooshe.

Tohle všechno za cenu kolem 2 000 Kč a se zárukou 0 měsíců.

Do redakce se na nás občas obrací nešťastní majitelé takových bot a často zmiňují to, že prodejce na Facebooku sice udával záruku 2 roky, jak ukládá zákon, ale když se snažili boty vyreklamovat, prodejce nereagoval a nevyřídili nic. Boty skončily v koši.

2) Nebezpečné pro zdraví

Tohle je věc, kterou si kupující takových fejků často neuvědomují. Na rozdíl od falešné kabelky nebo peněženky LV, máte tenisky celý den na nohou!

Není žádným tajemstvím, že výrobci padělků sahají k levným a nebezpečným materiálům. Používají se toxická lepidla a barvy, které se při delším používání obuvi mohou uvolňovat a ohrozit Vaše zdraví.

A to nemluvě o konstrukci takové padělané obuvi, která nedokáže poskytnout dostatečnou podporu Vašim chodidlům a zádům.

3) Padělky jsou k smíchu

A to už se dostávám k problému etiky. Nikdo Vás nemůže nutit kupovat si originální věci, je to čistě Vaše rozhodnutí a pokud nevnímáte kouzlo originálních tenisek teď, nejspíš ho nepochopíte nikdy.

V případě originálních tenisek totiž kupujete nejen botu, jejíž výrobní cena může být opravdu výrazně nižší než cena prodejní, ale svým malým dílem přispíváte na vývoj technologií, na práci designérů a dalších lidí, kteří tenisky vyrábí. Platíte za kus historie.

5 tipů jak padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse poznat.

1) Celobarevné Nike Air Max 90 Hyperfuse už se nevyrábí

První 3 colorways vyšly v roce 2011, další pak v limitovaném packu v roce 2013. Všechny byly téměř okamžitě vyprodány a dnes, v době psaní článku v roce 2014, se už nevyrábí a nikde v obchodech neprodávají (pomíjím eBay, kde je možné originály sehnat za stovky eur).

Neskočte na trik podivných obchodníků na Facebooku a Aukru, že jde o výprodej nebo zázračnou slevu.

2) Celkem existuje pouze 6 barevných variant

Jednobarevné modely Nike Air Max 90 Hyperfuse vyšly celkem v 6ti odstínech, a to v roce 2011 růžová (solar red), fosforově žlutá (volt) a světle modrá (blue glow) varianta a v roce 2013 červená (sport red), bílá (white) a navy modrá (midnight navy) v rámci „Independence Day“ Packu (4th of July Pack).

Žluté, fialové, zelené, černé nebo nedej bože svítící modely Nike nikdy nevyráběl a pokud je prodejce nabízí, prodává fejky.

5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse (http://www.stylehunter.cz) Padělky údajné dámské verze ve světle růžové barvě

3) Cena pod 3 000 Kč je podezřelá

Doporučená maloobchodní cena modelů Nike Air Max 90 Hyperfuse, tedy cena, kterou určuje samotná společnost Nike pro své prodejce, byla 3 590 Kč pro modely z roku 2011 a 3 790 Kč pro quickstrike modely z roku 2013.

Pokud někdo tytéž boty prodává za lákavých 1 999 Kč nebo ještě levněji, je to jasná známka podvodu.

4) Sledujte nabídku velikostí

Je zajímavé, že prodejci padělků jsou schopni nabízet i velikosti, které samotná společnost Nike nikdy nevyráběla. Běžné u prodejců padělků jsou pánské velikosti od EUR 36, což je holý nesmysl, protože nejmenší pánská velikost tenisek Nike je EUR 38,5.

Zbystřete ve chvíli, kdy vám takový podezřelý obchod nabízí výběr ze všech dostupných velikostí.

5) Přemýšlejte, kde tenisky kupujete

Vaší nejsilnější zbraní bude Váš vlastní rozum. Přemýšlejte, kde tenisky kupujete.

Pokud na Vás někde na Facebooku vyskočí reklama s úžasnou nabídkou a Vy nikde nenajdete uvedené obchodní podmínky a veřejně zobrazený kontakt na prodejce, jeho jméno, adresu a , nenakupujte!

Rozhodně nikdy neposílejte peníze předem! Běžnou praxí podvodníků je, že vyžadují peníze předem a zboží pak nikdy neuvidíte.

Častým trikem jsou v poslední době falešné Facebook profily, které na stránku prodejce přidávají falešné fotky „právě zakoupených tenisek“ s popiskem, který má vyvolat dojem, že si tenisky právě koupili a jsou spokojeni.

5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse (http://www.stylehunter.cz)5 tipů jak poznat padělky Nike Air Max 90 Hyperfuse (http://www.stylehunter.cz)

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete originál, vsaďte na oficiální a prověřené prodejce. Vyvarujte se podezřelým obchodům, přeprodejcům a „zprostředkovatelům prodeje“ na anonymních Facebook stránkách a na Aukru.

Udělejte něco pro své nohy a nekupujte padělky, nestojí to za to.

Štítky:   fake   fejk   padělky   airmaxy   air max   air max 90   nike   sneakers   dnesnosim  

Ady – přes 10 let sbírám tenisky, v roce 2007 jsem založil STLHNT. Žiju v Praze, kořeny mám v Ostravě.

Instagram  –  Twitter